Skip to content

Alangkah best kalau ada time machine

January 7, 2009
Tempat aku bersekolah

Tempat aku bersekolah

DULU… ketika masih belajar di sekolah menengah, aku selalu terfikir alangkah seronoknya berada di universiti kerana kehidupannya lebih bebas… Aku mengimpikan untuk datang ke kuliah dengan menaiki motosikal besar sambil menjadi perhatian awek-awek. Di sekolah tak bebas… banyak sangat peraturan. Nak-nak pulak terpaksa mengadap cikgu yang aku tak suka pot pet pot pet kat depan mengajar subjek paling membosankan…

Menara tempat aku menuntut ilmu

Menara tempat aku menuntut ilmu

Bila masuk universiti, aku selalu terfikir alangkah seronoknya kalau dah bekerja… ada duit sendiri… ada kereta sendiri… ada handphone canggih… dan yang paling penting tak payah lagi buat muka seposen minta duit kat mak semata-mata nak beli rokok atau nak tengok wayang dengan awek! Kat U bosan… hari-hari kena fikir pasal assignment… lagi pun aku rasa dah letih nak ulang kaji pelajaran setiap kali menjelang final exam… Ahh… seronoknya kalau dah bekerja, tak perlu lagi nak mengadap buku…

Sekarang, dah masuk tahun keenam aku meninggalkan universiti dan masuk tahun kelima betugas di company aku kerja sekarang… kini aku selalu terfikir, alangkah seronoknya kalau dapat kembali ke zaman persekolahan atau kembali bergelar mahasiswa… alam pekerjaan ni banyak tekanan… cuti tak banyak macam cuti sekolah atau cuti semester… dulu masa belajar kat U, kalau  malas boleh mintak kawan-kawan tandatangan kehadiran untuk aku… tapi sekarang kalau malas pun nak tak nak kena jugak gagahkan diri pergi ke ofis!

Masa student dulu, hujung bulan tak sakit kepala… tapi sekarang hujung bulan je aku mesti tidur dengan tangan di dahi sebab duit dah habis bayar itu bayar ini… Ahhh alangkah bestnyer kalau ada time machine, boleh kembali ke zaman sekolah dan universiti…

12 Comments leave one →
  1. January 7, 2009 11:45 am

    time praktikal kt ACICC malaysia da rase betapa xbestnye bekerja…haha…mungkin sebab ACICC yg x best kot…(ooppss…sori boss)…haiyaa…

    p/s: Yei2…da nk grad…tp pasti aku akan merasa nanti ape seperti penulis resah rasa saat ini…aduh….ku tak sanggup….lalala

  2. akula permalink
    January 7, 2009 12:45 pm

    Memangla rasa nak belajar balik.. sebab dah ada kereta.. dah mampu beli apa yang nak beli.. bunyi macam best aje..

    Kepada penulis resah…. well.. pengalaman aku.. cuti belajar selepas sepuluh tahun bekerja.. umm.. memang sangat berbaloi..

    Permata Nusantara..apa2 hal pun keje dulu..

  3. mywanfai permalink*
    January 7, 2009 12:56 pm

    Permatanusantara & Akula – dulu masa student perabih duit PTPTN, sekarang baru padan muka kena bayar balik… huhu

  4. Lucille permalink
    January 7, 2009 9:08 pm

    syahdu nye cete nie…tu menara mana ek?Uitm ke

  5. mywanfai permalink*
    January 7, 2009 10:22 pm

    Lucille – menara mana lagi kalau bukan UiTM di hatiku…

  6. January 7, 2009 11:42 pm

    waa.. baru 3 hari praktikal kat sekolah dah rasa cam tension ngn budak2 nie.. ada rasa cam nak tukar profesion la…

  7. mywanfai permalink*
    January 7, 2009 11:59 pm

    ZiraBukhara – sabar… kalau nak tips bagaimana menangani karenah murid, kena tanya Digital Space dan Liza Shoppe… hehe…

  8. January 8, 2009 4:17 pm

    aku ade time machine..mau..??? ade brani ???

  9. mywanfai permalink*
    January 8, 2009 6:34 pm

    manlukeman – kalau ada bagi laaa….

  10. dewata permalink
    January 10, 2009 2:31 pm

    Balik zaman sekolah dulu balik ekk??
    Ade pro & con die la…
    Gua suker semua bende zaman sekolah dulu except pasal duit je lah…
    Tapi mase belajar dulu ramai sikit awek nak jamu mata…
    Sekarang ni kat opis tu, asyik muka same jer…
    X aweks orang, tunang orang, x pon bini orang…
    Lagi boring mak orang….
    Huhuhuhu…..
    Gua nak time machineeeee……

  11. mywanfai permalink*
    January 12, 2009 3:16 am

    dewata – belum jumpa cinta sejati lagi ke?? hehe… nak guna time machine untuk patah balik ke belakang ke atau pergi ke masa depan??

  12. dewata permalink
    January 20, 2009 8:36 am

    Gua nak pegi masa lepas balik la masa form 4 & form 5 dulu. Gua bawak skali exam paper SPM. Paper exam mid term, trial semua ada. Main2 dalam kelas, tapi exam score. Huhuhu….Keliling awek hurung gua….Tinggal 5 tiang la mamat2 hensem & aktif sukan belakang gua. Hehehe…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: