Skip to content

Kisah di sebalik kejayaan Nik Nur Madihah

March 20, 2009
Nik Nur Madihah... gambar Utusan Malaysia

Nik Nur Madihah... gambar Utusan Malaysia

Kisah kejayaan Nik Nur Madihah yang memperoleh 20A dalam SPM telah memberi kesan mendalam kepada rakyat Malaysia… ramai yang simpati bila mengetahui dia berasal dari keluarga miskin dan tinggal di rumah usang yang sempit.

Malah, seorang rakan blogger, Ondscene yang berhati kering pun tersentuh dengan kisah Nik Nur Madihah, tu tak kira lagi jutaan rakyat Malaysia yang kagum dengan kecekalan budak kampung ni hingga mencipta sejarah baru pendidikan negara.

Rasa simpati terhadap kisah Nik Nur Madihah ni sebenarnya tercetus berikutan laporan muka depan yang disiarkan Utusan Malaysia dua hari berturut-turut selepas keputusan SPM diumumkan minggu lalu…

Orang yang bertanggungjawab menulis story tu hingga menyentuh hati rakyat Malaysia adalah rakan aku dari Utusan biro Kota Bharu, Azran Fitri.

Olahan Azran bukan saja membuatkan ramai yang tersentuh, malah aku pun sebak membaca kisahnya walaupun dalam hati kesal kenapalah boleh kena scoop story ni (masa story tu ditulis, aku tak bekerja)…

Menurut Azran sebenarnya ada sesuatu di sebalik kisah kemiskinan Nik Nur Madihah yang ramai tak tahu tetapi dia tak nak melaporkannya di akhbar… katanya jika dilaporkan, ia akan memberi kesan yang sangat besar kepada Nik Nur Madihah…

Aku sendiri pun terkejut dengar cerita Azran… perasaan aku bercampur baur… simpati, kesal, kecewa, marah…

Kata Azran, dia menerima banyak panggilan telefon dari beberapa pihak yang memberitahu mengenai perkara itu dan minta ia dilaporkan di akhbar… tetapi menurut Azran dia tak sanggup kerana bersimpati terhadap Nik Nur Madihah…

Kerana turut bersimpati dengan Nik Nur Madihah dan menghormati Azran, aku juga tak nak menceritakan perkara tu dalam blog aku…

Tapi kalau korang nak tau jugak, trylah tanya kat Azran melalui blognya http://azranfitri.blogspot.com … itu pun kalau dia nak bagitau lah… 

Apa pun, aku tetap respek dan kagum dengan Nik Nur Madihah… semoga suatu hari nanti dia akan mencapai impiannya menjadi seorang ahli Fizik… Amin…

Jangan marah haaa Tukang Canang…. hehehe

About these ads
6 Comments leave one →
  1. March 20, 2009 4:24 pm

    aaaii..’minah’ tu citer kt ko ker..heheheee

  2. mywanfai permalink*
    March 20, 2009 6:07 pm

    manlukeman,
    wartawan tersohor utusan la yg cerita kat aku

  3. March 20, 2009 6:33 pm

    Bro tinggi sangat ko lambung aku takut jatuh tak de orang sambut…. huhuhu tapi aku tak tersohor lagi….. tak yah la kite bercerita yang buruk pasal madihah sebab tak tau lagi kebenarannya… cuma jadikannya sebagi ikon untuk anak-anak kita nanti….

  4. March 23, 2009 7:41 pm

    bro, aku tunggu jugak le kisah behind the scene azran tu..tapi, sampai la ni, tetap jadik misteri..
    kena scoop?..biasa la bro, nak buek camno…adik beradik kena scoop, apa lagi kawan2…!!!!

  5. remie permalink
    May 6, 2010 4:34 pm

    kagim….nik chiyy0k.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: